Säker miljö och eget ansvar

Alla kan bidra till en säker miljö i föreningen

Trapphusen ska hållas fria för att lägenheter ska kunna utrymmas vid eventuell brand eller nås av ambulanspersonal.  Cyklar, barnvagnar och grovsopor får inte ställas i trapphus, trappuppgångar och andra gemensamma utrymmen. Ordning och reda bidrar också till ökad trivsel och underlättar för lokalvårdare och fastighetsskötare att utföra sina sysslor. Se även i avsnittet om brandskydd.

Saker som lämnas i korridorer, i allmänna källargångar eller andra otillåtna ställen kan komma att fraktas bort av föreningen efter en månads varsel. Efter ytterligare en månad kan de komma att lämnas till grovsopor eller annan destruktion. Under denna andra månad kan ägaren lösa ut sina saker mot en avgift av 500 kr. Kontakta styrelsen i dessa fall.

Ståldörrar i källare och på vindar är branddörrar, som ska hållas stängda.

Generellt sett är vi relativt förskonade från inbrott och skadegörelse. Men det krävs att dörrar och fönster i gemensamma utrymmen hålls stängda och låsta. Vi ansvarar tillsammans för entréer, cykelrum, entréförråd, källare etc.

Styrelsen arbetar med belysning och låsning för att skapa en säker miljö. Var och en kan bidra genom att hålla ögonen öppna. Om du uppmärksammar säkerhetsrisker i miljön, kontakta gärna styrelsen. Om du ser något potentiellt och akut allvarligt: Ring polisen – tel. 112.

Om inbrott skulle inträffa

1. Lägenhetsinnehavaren ansvarar enligt föreningens stadgar för lägenhetsdörrar inklusive balkong- och altandörrar.

Om dörrar och/eller dörrkarmar skadats vid inbrottsförsök inträder det gemensamma bostadsrättstillägg som föreningen tecknat hos Folksam för medlemmarnas räkning (se avsnittet om Försäkringar). Man ska alltså som boende skyndsamt kontakta Folksam om man drabbats av inbrott/inbrottsförsök, utöver den kontakt man kan behöva med det försäkringsbolag man har för sin hemförsäkring.

2. Nuvarande ytterdörrar är säkerhetsdörr av klass 2. Om man avser att byta ut befintlig säkerhetsdörr med anledning av inbrott eller till en dörr av högre säkerhetsklass i förebyggande syfte, ska den nya dörren ha samma eller så snarlikt utseende som möjligt, som den ursprungliga dörren. Dörrleverantörerna kan normalt montera dörrar med likartad färg/design som den ursprungliga. Nya dörrkarmar ska ha samma kulör som de föregående och målning av de nya karmarna ska därför ske via föreningens försorg och bekostas av bostadsrättshavaren. Byte av säkerhetsdörr ska därför anmälas till styrelsen inför installation.

3. Styrelsen kan vid behov vara behjälplig med information och viss samordning. Har ni frågor gällande säkerheten i föreningens byggnader kontakta i första hand Pontus Hagström, mobil 076-102 8719 eller vår tekniske förvaltare Johan Barpetrus, tel. 08-602 3629.

Se även andra avsnitt på hemsidan för mer detaljerad information.