Avfallshantering

Föreningen källsorterar i Miljöhuset

Källsortering inkluderande komposterbart material gäller i föreningen. Tydliga anslag om hur det ska gå till finns uppsatta i Miljöhuset, som ligger på gården mellan ABF-huset och Gröna Huset (se det bifogade dokumentet Våra miljöstationer nedan).

Genom att föreningen har åtagit sig att källsortera 9 avfallsfraktioner får vi tillgång till ett mycket förmånligt lägenhetsavtal hos Ragn-Sells via Riksbyggen. Likaså får vi tillgång till vissa förmånliga avfallstaxor för vad som är kommunens avfallsmonopol. Förutsättningen är givetvis att alla medlemmar hela tiden lever upp till föreningens åtaganden.

I det vänstra utrymmet i Miljöhuset samlas kartonger och förpackningar respektive tidningspapper. Det är önskvärt att volymen skärs ner så mycket det går. Kartonger och förpackningar bör vikas ihop eller delas upp i flera delar.

I det högra utrymmet sorteras el-avfall, batterier och ljuskällor, vilka alla tillhör kommunens avfallsmonopol.  Vidare sorteras där grov- och matavfall (kompost). Dessa tillhör också kommunens avfallsmonopol.

Till höger sorteras även metallförpackningar, färgat och ofärgat returglas och returplast. Dessa ingår i Ragn-Sells lägenhetsavtal. Vid varje kärl både i det högra och det vänstra utrymmet finns detaljerade förklaringar hur man ska sortera.

När alla fraktioner är sorterade kvarstår restavfallet, tidigare kallat hushållssopor. Detta ska begränsas så mycket som möjligt och för det finns ingen förmånlig taxa. Det är tvärtom så att större volymer restavfall ger allt högre kostnader.

OBS!

Miljöfarligt avfall som färgburkar, kemikalier och bilbatterier får inte lämnas i Miljöhuset. Det gäller även vitvaror och byggnadssopor. Hämtning av miljöfarligt och skrymmande avfall kräver specialtransporter, som belastar föreningens ekonomi med betydande och onödiga kostnader. Att lämna avfall på kommunala miljöstationer är kostnadsfritt för privatpersoner.

Schemat  för hämtning av olika sopfraktioner framgår av separat dokument nedan. Där framgår även telefonnummer för anmälan om utebliven sophämtning.

I samband med lägenhetsombyggnader gäller att eventuella säckar med byggavfall får stå på föreningens mark maximalt under 3 arbetsdagar i följd. Säckar med byggavfall ska ordnas så att de är säkra för barn.

Miljöfarligt avfall, grovavfall mm kan lämnas till Sörab och Savab

Skrymmande miljöfarligt och annat avfall och byggnadssopor kan lämnas till Sörabs återvinningcentral Kvarnkullen, Enköpingsvägen 129 eller återvinningsstation Grovavfallspunkten, Valkyriavägen 1 i Rissne. Mindre mängd grovavfall, elavfall och visst farligt avfall, liksom saker till återvinning, kan även lämnas till Sörabs Returpunkt Sundbyberg, Landsvägen 62. Sörab är ett bolag för avfallshantering som ägs av 10 kommuner i Stockholmsregionen.

Grovsopor kan också lämnas till ReTuren, som är en kommunal och kostnadsfri hämtservice genom Sundbyberg Avfall & Vatten (Savab). Mobila återvinningscentralen är en stationär (2 tillfällen per vecka kvällstid) motsvarighet, som dessutom kan användas för elektronik och miljöfarligt avfall. ReTurens och Mobila återvinningscentralens körschema och stoppställen får man enklast tillgång till på Savabs hemsida eller genom en sms-service som Savab erbjuder.

På Savabs hemsida finns även information om övriga återvinningscentraler, öppettider mm.