Brandskydd

Gemensamt ansvar för föreningen och medlemmarna

Som fastighetsägare har Spiikens Backe en skyldighet att arbeta systematiskt med brandskyddet i föreningen. Enligt Lagen om skydd mot olyckor, LSO (2003:778) delar föreningen ansvaret med de boende. Styrelsen håller uppsikt över byggnader, gårdar och allmänna utrymmen. Styrelsen utser en brandskyddsansvarig som regelbundet ska kontrollera att allt är i sin ordning, bland annat genom en årligen återkommande brandsyn. Styrelsen svarar också för information, skyltning och installation av brandsläckare i allmänna utrymmen. Riksbyggens fastighetsskötare bistår styrelsen med veckovisa ronderingar i alla hus.

När det gäller lägenheterna är det medlemmarna själva som måste göra allt som går för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Alla lägenheter är utrustade med brandvarnare med långtidsbatterier. Styrelsen har dessutom försett alla medlemmar med brandfiltar. Om det saknas brandvarnare i lägenheten (i etagevåningar ska det finnas minst två) eller någon saknar en brandfilt så bör styrelsens brandskyddsansvarige Pontus Hagström (mobil 076 102 8719) kontaktas för kompletteringar. Styrelsen rekommenderar också alla medlemmar att införskaffa en brandsläckare för sin lägenhet.

Information och tips för att skydda dig och ditt hem mot brand finns att läsa på www.msb.se (se bifogade dokument). Där finns även information om exempelvis vilka brandfarliga varor och vätskor som är tillåtna att förvara i lägenhet, förråd, garage etc.

Några allmänna förhållningsregler för att skydda dig och dina grannar mot brand:

Ställ inga lösa och brännbara föremål i trapphus och korridorer och blockera inte framkomligheten

Trapphus och korridorer är viktiga utrymningsvägar. En brand där kan få svåra konsekvenser. Därför måste de hållas rena från lösa och brännbara föremål som barnvagnar, kläder, tidningar, möbler och kartonger m. m. Framkomligheten får inte förhindras. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram.

Det finns numera ett prejudicerande rättsfall i kammarrätten som med stöd av LSO förbjuder lösa och brännbara föremål i trapphus och korridorer i bostadshus.

Om otillåtna föremål upptäcks i trapphus, korridorer, utanför förråd och andra allmänna ytor kan föreningen avisera föremålen med information om att de kan komma att beslagtas efter en månad från upptäckten. Efter att de tagits i beslag förvaras de av föreningen i en månad innan de destrueras.

Det är heller inte tillåtet att använda förhyrda platser i föreningens garage som förvaringsutrymme för annat än fordon.

Håll vind, källare och garage låsta

Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.

Stäng in branden!

Brinner det i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus!

Brinner det hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut.

Se till att ha en fungerande brandvarnare!

Det är din billigaste livförsäkring. Och se till att regelbundet kontrollera batteriet i den!